Dış Cephe Mantolama Modelleri

Mantolama dendiğinde akla genel bir görüntü geliyor olsa da aslında ısı yalıtımı ve dış cephe kaplaması noktasında tek bir tür uygulamadan söz edilemez. Kaldı ki, dekoratif özelliklerinin yanı sıra nitelik bakımından da oldukça farklı modeller söz konusudur. Yani dış cephe mantolama modelleri dendiğinde; uygulamanın görünümünden kullanılan materyalin niteliklerine kadar pek çok farklı unsurdan söz edebilmek mümkündür. Zira hemen her cephe kaplama sistemi bir şekilde ısı yalıtım sonucunu ortaya koyar ve alüminyumdan, plastiğe kadar farklı dış cephe kaplama ve mantolama modeli bulunduğundan bu sebeple kolayca bahsedilebilmektedir.

Öncelikle şunu bilmek gerekir ki her dış cephe uygulaması tam anlamıyla mantolama değildir. Bu noktada bir yanlış anlaşılmanın önüne geçebilmek için belirtmek gerekir ki, eğer dış cephe kaplaması söz konusu değilse dış cephe mantolama modelleri de söz konusu olmayacak, kısaca mantolama söz konusu olmayacaktır. Kimi firmaların sadece mantolama sıvası ile elde edilebildiği iddia ettikleri sonuç, mantolamanın oldukça gerisinde bir ısı yalıtım faktörünü ortaya koymaktadır. Ancak, siding uygulamarı ve alüminyum kaplamalarının birçoğunda elbette dış cephe kaplaması söz konusudur ve bu malzemelerin altında ısı yalıtım faktörü yüksek materyaller bulunur.

Mantolama işte bu kısımda öne çıkar ki, yaygın kullanılan 2 türü mevcuttur.

  • EPS Mantolama
  • Taşyünü Mantolama

EPS Mantolama

Polistren materyalle yapılan ve fiyat-fayda bakımından en yüksek verimin elde edildiği Dış cephe mantolama modelleri EPS mantolamadır. Her yapıya uygulanabilir ve esasında en yaygın kullanımın olduğu model bu modeldir.

EPS, genleştirilmiş polistrendir. EPS yalıtım levhalarının yüzde 90’dan fazlası hareketsiz havadır.  Beyaz ya da gri renkleri olan bir ısı yalıtım levhasıdır. Diğer ısı yalıtım levhalarına göre daha yüksek ısı yalıtımı sağladığı için tercih edilen bir üründür. EPS levhalar, mantolama uygulamasında farklı kalınlık ve yoğunlukta kullanılabilir. Zamanla incelme olmadığı için EPS levhalar uzun ömürlüdür. Etkili bir ısı yalıtım levhası olması nedeniyle mantolama uygulamalarında sıklıkla kullanılır. Isı iletkenlik derecesi CEN ve ISO standartlarına uygun olup 0,040’tır. Zamanla ısı iletkenlik derecesinde değişim olmaz. Basınca karşı yüksek mukavemet gösterir, kırılmaz, çürümez. B1 yanmaz sınıfında olup alev almaz. Bina ömrünü tamamlayana kadar EPS ısı yalıtım levhası da ısı yalıtım özelliğini devam ettirir. EPS mantolama fiyatları kullanılacak levhanın kalınlığına, yoğunluğuna ve miktarına göre değişiklik gösterir. EPS ısı yalıtım levhası seçerken bu alanda isim yapmış, kalitesini ispat etmiş markaları tercih edebilirsiniz.

Taş Yünü Mantolama

EPS’ye göre bir miktar maliyetli olsa da en yüksek verimin elde edildiği dış cephe mantolama modelleri taş yünü mantolama modelleridir. Isı yalıtım faktörü ile birlikte yapıya, yangın ve ses yalıtımı özelliklerini de kazandırır ve çok uzun yıllar hiçbir bakım gerektirmez. EPS’den oldukça ağır bir materyaldir ve uygulaması biraz daha zahmetlidir.

Taş yünü ve EPS mantolama dışında cam yünü, XPS, poliüretan köpük, fenol köpüğü ve cam köpügü uygulamaları da mevcuttur.  Türkiye’de cam yünü, taş yünü, EPS, XPS, poliüretan köpük, fenol köpük, mantar lifli, ahşap lifli, EPC, IBC ısı yalıtım levhalarının üretimi yapılmaktadır. Yapılar için tercih edilen dış cephe mantolama modelleri, temelde bu 2 prensiple ortaya çıkmaktadır. Asıl ısı yalıtımı uygulamanın bu kısmında oluşmakta olup bunun üzerine uygulanacak dekorasyon unsurları ayrı birer başlık olarak değerlendirilmektedir. Dış cephe mantolama modeli belirlenirken malzemenin kalınlığı, yoğunluğu, ısı iletkenliği, basınca dayanıklılık düzeyi, yanmaya karşı direnci, mekanik hasara karşı direnci ve ekonomik olması dikkate alınmalı ve en iyi verimi sağlayan uygulama tercih edilmelidir.