Mantolama Malzemeleri Çeşitleri

Mantolama malzemeleri çeşitleri dışarıdaki soğuk havayı içeri sokmadan içerideki ısıyı muhafaza etmek amacı ile kullanılan izolasyon malzemeleridir. Bina dış yüzeyi ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanarak ısının sıcak ortamdan soğuk ortama kaçışı engellenmiş olur. Isı yalıtımında kullanılacak olan mantolama malzemeleri iklim şartlarına, bina yüzeyine, uygulama yapılacak alanın büyüklüğüne uygun olmalıdır.

Günümüzde en çok tercih edilmekte olan ısı yalıtım sitemi olarak bilinmektedir. Mantolamada kullanılan malzeme çeşitleri eps, xps, karbonlu eps, taş yünü ısı yalıtım levha olarak çeşitlenmektedir.

İç Cephe Mantolamada Kullanılan Malzemeler

İç cephe mantolamada kullanılan mantolama malzeme çeşitleri dış cephe kaplamadaki gibidir. İç mantolama şekli de dış cephe mantolama ile benzerlik gösterir. Duvar iç yüzeyi duvar ısı yalıtım levhası ile kaplanır ve boyama işlemi ile iç mantolama uygulaması tamamlanır. Kaplama üzerinde alçıpan uygulaması da yapılmaktadır. Kullanılan malzemeleri ise eps, xps, karbonlu eps, taş yünü ısı yalıtım levhası olarak sıralamak mümkün olmaktadır.

Ortadan Mantolama Nedir, Nasıl Yapılır?

Ortadan mantolama çift cepheli mantolama (çift korumalı mantolama) olarak bilinir. Isı yalıtımına en fazla ihtiyaç duyulan cephelerde ortadan mantolama uygulaması yapılabilir. Yapıların sert rüzgâr ve soğuğa maruz kalan, güneş ışığını daha az alan kuzey cephelerinde çift korumalı mantolama yapılabilir. Çift korumalı mantolama uygulamasında ısı yalıtım levhaları iki kalıp arasına yerleştirilir. Uygulama şu sıra ile yapılır: Yüzeye önce kalıp uygulanır. Kalıp üzerine ısı yalıtım levhaları sabitlenir ve levhaların üzeri yeniden kalıpla kapatılır.

Ortadan mantolama uygulamasında kullanılan malzemeler şunlardır: taş yünü, cam yünü, ahşap yünü, koyun yünü, EPS ve EPS set köpük, poliüretan köpük, cam köpüğü. Bu uygulama ile binaların ısı kaybı en fazla olan kuzey cepheleri koruma altına alınmış olur, ısı kayıpları önlenerek bu cephede bulunan dairelerin de daha konforlu ısınması sağlanmış olur.

Döşeme Mantolamada Kullanılan Malzemeler

Isı kayıplarının en fazla yaşandığı yerlerden birisi de zeminlerdir. Zemin ya da bilinen adıyla döşeme mantolama da ısı yalıtımı amacıyla yapılan bir yapı uygulamasıdır. Döşeme mantolamadaki amaç zemindeki döşemelerin su emilimini azaltmak ve nem oluşumunu engellemektir. Isının sıcak bölümden soğuk bölüme geçişini engel olan bu uygulamada su emmeyen ve mukavemet derecesi yüksek XPS levhalar kullanılır. Binalarda özellikle alttan ısıtılmayan bodrum katlarda zemin tavanına yapıştırılan ve sabitlenen ısı yalıtım levhalarının üzeri uygun bir yapı malzemesi ile kapatılarak işlem tamamlanmış ve döşemelerden kaynaklanan ısı kayıpları önlenmiş olur.

Çatı Mantolama

Çatı mantolama yapılmadan önce çatı arasında yürünmesi gereke durumlar içi, ahşap kadronlar üzerine kalaslar ile yürüme yolu oluşturulmalıdır. Çatı mantolamada kullanılacak olan ısı yalıtım malzemesi ağırlığa maruz kalacaksa bu durumda şilte yerine daha sert olan ısı yalıtım levhaları kullanılmalıdır.  Çatı döşemesi uygulama yapılmadan önce toz, kir ve harç artıkları gibi maddelerden arındırılmalı veya döşeme betonu üzerine mala perdahla ince şap uygulaması yapılmalı ve  zemin uygulama için hazır hale getirilmelidir. Uygulama için hazır hale gelen çatı zemini üzerine buhar dengeleyici serilmesi gerekir. Buhar dengeleyiciden sonra ise TSE standartlarına uygun ısı yalıtım malzemesi serilerek çatı mantolama işlemi tamamlanır.