Çatı Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Yapılan araştırmalara göre, çatılardan kaynaklanan ısı kayıplarının %25’ olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Binalardan çatılardan kaynaklı olarak ısı kayıplarını engellemek, insanların sağlıklı ve konforlu yaşam adına birçok ısı yalıtımı malzemeleri ile yapılmış yalıtım işlerine çatılarda ısı yalıtımı denilmektedir.

Çatı Isı Yalıtımının Yararları

Çatı yalıtımı kış aylarında soğuktan korurken, yaz aylarında ise artan ısıyı dengeler ve hem ülkeye hem de bireye katkı sağlamaktadır. Binanın içinde sıcaklığı dengeleyen terleme ve küflenmeye karşı insan hastalığını tehdit eden olumsuzlukları engellemek için konforun devamlı olmasını sağlamaktadır. Çatı ısı yalıtımı nasıl yapılır sorusu ile sıklıkla karşılaşmakta ve maliyet konusunda ürkütmektedir. Isı yalıtımının yanında, ses yalıtımını sağlayacağından dışarıdan gelen gürültü kirliliğini de engelleyerek, huzurlu yaşam alanları oluşumunu sağlayacaktır. Doğru ve kaliteli malzeme seçimi güvenliği sağlamaktadır.

Çatı Isı Yalıtımı Malzemeleri

Çatılarda kullanılacak olan malzemeler, uygulanacak olan çatı türüne göre değişiklik gösterebilir. Yalıtımda kullanılacak olan malzemenin kalınlığı ısıyı iletmekte artış gösterir sıcaklığı da etkilemektedir. Genellikle kullanılan malzemeler; camyünü, taş yünü, eksrüde polistren, ekspande polistren, poliüretan en sık kullanılan ürünlerdir.

Çatı Detayı Dıştan İçe Doğru Dizilimi

– Koruyucu katman

– Ayırıcı keçeli katman

– Su yalıtım katmanı

– Teras çatı yalıtımı levhası

– Buhar kesici katman

– Eğim betonu

– Betonarme döşeme

Isı Yalıtımı Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli


– Çatı detayını oluşturan malzemeler, su buharı geçişinde gösterdikleri dirençle malzemenin sırayı ile buhar gaz halinden sıvıya geçmesi, yoğunlaşması ihtimali unutulmamalıdır, yoğuşma bir kez denemelidir.

– %100 su yalıtımı katmanını oluşturmak için, su yalıtımı için ince tabakadaki ek yerlerinin doğru şekilde yapılması, 90 derecelik dik bir açı ile uygulanmalıdır.

– Çatı taşma ve su birikintilerine karşı istenmeyen durumları önler ve su yalıtım katmanının altında olan eğim betonunun da takviyesi ile giderlerden akarak su tahliyesini kolaylıkla yapar, bunun için gerekli miktarda gider bırakılmalıdır.

– Sıcak taraftan gelen su buharı, isi yalıtım levhasından geçerek su yalıtım levhası yüzeyinde yoğuşmayı sağlar. Performansının bozulmasına zarar görmesine sebep olabilir. Alt kısma buhar kesici örtü ya da dengeleyici konulmalıdır.

– En az 20 santimlik katmana yerleştirilmelidir. Bu sayede ısı yalıtımı alttan buhar kesici katman ve üstten su yalıtımı ile sarılmalıdır.

– Isı yalıtım levhasının sürekliliği için, yalıtımı yapan ekip yoğuşma, buhar direnci, buhar kesici örtü ile ısı yalıtım malzemeleri düzgün bir şekilde sarılmalıdır.

Çatı ısı yalıtımı nasıl yapılır ve dikkat edilecek hususlar incelendi. Elde edilen sonuca göre, hem can güvenliği hem de konfor için çatıda ısı yalıtımının şart olduğu, kesenize ve doğal gaz faturanızı da katkıda bulunacağı öngörülmektedir.